Architectuur is plekken maken

Jenny van Heeringen, partner bij ZILT architecten

Context als inspiratiebron

Samen met de wensen van de opdrachtgever vormt de context een belangrijke inspiratiebron voor het ontwerp. Door middel van vorm, oriëntatie, zichtlijnen en natuurlijke materialen ontwerpen we een huis dat ‘past’ in de context en in de omgeving. Daarbij is de relatie en overgang tussen binnen en buiten een belangrijk thema. We maken plekken zowel in het huis als om het huis. Duurzaamheid is daarbij een vanzelfsprekend en integraal onderdeel van het ontwerp. Zo ontstaat er een uniek en op maat gesneden huis met een eigen identiteit.

Download de flyer >

 

Bekijk hieronder enkele van onze projecten.

Woonhuis Doorn

De wens van de opdrachtgever was een woonhuis met een kantoor en werkplaats. Het kantoor en de werkplaats is in een apart volume geplaatst. Het is de kleine variant van het hoofdgebouw. Door het kantoor (voorzijde)  annex werkplaats (achterzijde) ten opzichte van het woonhuis te verschuiven ontstaat er ruimte voor de entree die aan de zijkant van het woonhuis is gesitueerd.  Door de entree met berging aan de zijkant te situeren blijven de voor en achtergevel vrij voor de woonfuncties en kunnen de gevels geheel in glas worden uitgevoerd met aan de voorzijde zicht op de boomgaard en aan de achterzijde zicht op de tuin. Ook ontstaat er door het schuiven van de bouwdelen ten opzichte van elkaar een beschutte en luwe plek in de tuin met meer privacy i.v.m. de buren. Binnen is overal maximaal contact met buiten, wat heerlijk is, gezien de prachtige landelijke omgeving.

Lees meer >

Villa Rodenrijs

Villa Rodenrijs, een heerlijk gezinshuis waar, mede door splitlevel, de verschillende ruimtes met elkaar verbonden zijn. Zo voelen de gezinsleden zich , ondanks dat ieder bezig is met een eigen activiteit, toch verbonden met elkaar. De woonkeuken is het centrum van het huis. Vanuit hier zijn er zichtlijnen naar de woonkamer, de speelkamer, de werkkamer en het terras. De ouderslaapkamer (met badkamer en inloopkast) is gesitueerd in een aparte vleugel die uitgebouwd is in de tuin. Hierdoor wordt het contact met de tuin maximaal benut. Daarnaast zorgt de L-vormige villa die zo ontstaat voor een heerlijke beschutte plek waar het gezin al met een beetje warm weer kan genieten van het buitenleven. Door de hoogteverschillen in de terrassen ontstaan er diverse plekken om op elk moment van de dag een fijne plek te vinden voor ontspanning.

Lees meer >

Woonhuis Silverled

Binnen de weidsheid van het omringende groninger landschap bestond de behoefte bij de bewoners zich terug te trekken binnen de intimiteit van de woning. Dit is vertaald in de toepassing van een dubbele gevel waardoor er rondom een veranda ontstaat. De plattegrond is gebaseerd op het wonen rondom een kern. Hierdoor ontstaat een open en vrij indeelbare ruimte af te scheiden van elkaar door verdiepingshoge schuifpuien. Door deze opzet is er rondom maximaal uitzicht op de omgeving. In een flink deel van de ruimte op de begane grond is de volle hoogte benut waardoor de nok zichtbaar is inclusief de constructie. In de kern zitten de berging, toilet en trap naar boven. De slaapkamers en badkamer boven bieden door middel van doorkijkjes zicht op zowel de woonkamer binnen als de omgeving buiten. De architectuur is gebaseerd op het archetype van de schuren en boerderijen zoals je die op het platteland van Groningen tegenkomt.

Lees meer >

Woonhuis Warnsveld

Een sculptuur in het landschap. Dit wordt versterkt door de uitvoering in natuurlei van de gevels en het dak. De kapellen zijn niet ‘standaard’ maar uitgevoerd als stevige schoorstenen op het dak. Zo versterken ze het sculpturale effect. Op de hoeken zijn ‘happen’ uit het volume gehaald. Dit zijn de veranda’s, bekleed met hout. Hier kunnen de bewoners op diverse momenten van de dag genieten van het uitzicht op het eeuwenoude coulissenlandschap. Tegelijkertijd ontstaan door de ‘happen’ binnen aantrekkelijke en intieme plekken.

Lees meer >

Villa Kerckebosch

Villa en landschap, vorm en contravorm. De sculpturale vorm van de villa voegt zich als het ware naar het landschap en andersom vormt het landschap (de positie van de bomen) de villa. Zo ontstaan zowel binnen als buiten plekken om te wonen, te slapen, te eten en lekker buiten te zitten. Het ontwerp bestaat uit twee bouwlagen. De onderste bouwlaag vormt het basement. De gevel is uitgevoerd in een steen die lijkt op gestapelde leisteen, ruw en natuurlijk. De begane grond biedt door middel van grote glaspartijen uitzicht op de tuin en het omringende landschap. Hierdoor ontstaat er een sterke relatie tussen de villa en het bos. De tweede bouwlaag is heel lichtgrijs gestukt en vormt op meerdere plekken een overstek, soms meer, soms minder, waardoor het horizontale, landschappelijke karakter van de villa wordt versterkt.

Lees meer >