Architectuur is plekken maken

Jenny van Heeringen, partner bij ZILT architecten

Context als inspiratiebron

Samen met de wensen van de opdrachtgever vormt de context een belangrijke inspiratiebron voor het ontwerp. Door middel van vorm, oriëntatie, zichtlijnen en natuurlijke materialen ontwerpen we een huis dat ‘past’ in de context en in de omgeving. Daarbij is de relatie en overgang tussen binnen en buiten een belangrijk thema. We maken plekken zowel in het huis als om het huis. Duurzaamheid is daarbij een vanzelfsprekend en integraal onderdeel van het ontwerp. Zo ontstaat er een uniek en op maat gesneden huis met een eigen identiteit.

Bekijk hieronder enkele van onze projecten.

 

Woonhuis Silverled

Woonhuis Silverled staat in aan het Winsumerdiep omgeven door het weidse Groningse landschap. Een huis in een huis. Zo ontstaat er een veranda rondom die bescherming biedt tegen zonlicht, wind en regen en de bewoners een gevoel van intimiteit in de woning geeft. Het ‘binnenhuis’ is zacht, van hout, de buitengevel hard, van betonstuc. Op sommige plekken raken beide lagen elkaar. Hier maakt het wonen direct contact met buiten wat leidt tot een vrij uitzicht in de woonkamer, vanuit de serre en vanaf de werkplek en het balkon.

Alle ruimtes op de begane grond in elkaar over, doordat de ruimte langs de binnengevel is vrijgehouden. Een kern met de keuken, het toilet, de berging en de trap naar boven, markeert verschillende woon- en werkplekken van elkaar. Doordat de bovenverdieping slechts een deel van de woning beslaat, is de volle hoogte van het huis tot aan de nok te ervaren. De staalconstructie speelt een belangrijke rol in deze ruimtelijke beleving, aangezien die overal in het zicht is gelaten en van binnen naar buiten doorloopt.

Meer weten?

Woonhuis Warnsveld

Een sculptuur in het landschap. Dit wordt versterkt door de uitvoering in natuurlei van de gevels en het dak. De kapellen zijn niet ‘standaard’ maar uitgevoerd als stevige schoorstenen op het dak. Zo versterken ze het sculpturale effect. Op de hoeken zijn ‘happen’ uit het volume gehaald. Dit zijn de veranda’s, bekleed met hout. Hier kunnen de bewoners op diverse momenten van de dag genieten van het uitzicht op het eeuwenoude coulissenlandschap. Tegelijkertijd ontstaan door de ‘happen’ binnen aantrekkelijke en intieme plekken.

Meer weten?

Villa Kerckebosch

Villa en landschap, vorm en contravorm. De sculpturale vorm van de villa voegt zich als het ware naar het landschap en andersom vormt het landschap (de positie van de bomen) de villa. Zo ontstaan zowel binnen als buiten plekken om te wonen, te slapen, te eten en lekker buiten te zitten. Het ontwerp bestaat uit twee bouwlagen. De onderste bouwlaag vormt het basement. De gevel is uitgevoerd in een steen die lijkt op gestapelde leisteen, ruw en natuurlijk. De begane grond biedt door middel van grote glaspartijen uitzicht op de tuin en het omringende landschap. Hierdoor ontstaat er een sterke relatie tussen de villa en het bos. De tweede bouwlaag is heel lichtgrijs gestukt en vormt op meerdere plekken een overstek, soms meer, soms minder, waardoor het horizontale, landschappelijke karakter van de villa wordt versterkt.

Meer weten?