Architectuur is emotie

Architect Ana Rocha, ANAROCHA architecture

De beleving van je thuis stopt niet bij de gevel

Architectuur heeft een ongekend belangrijke rol in ons leven. De mooiste en minder mooie momenten en emoties zijn verbonden aan architectuur. Onze mooiste herinneringen sinds kindertijd zijn aan ruimtes verbonden: de avontuurlijke zolder, de openslaande deuren naar de tuin, de heerlijke geur uit de keuken, de veiligheid van de woonkamer. Maar ook de minder mooi, of zelfs angstige herinneringen: de lange donkere gang, de krakende deur, de eindeloze trap, een donkere ruimte.

Lichtintensiteit, vormen, materialen, texturen, ruimtelijkheid of uitzichten zijn allemaal aanwezige factoren in gebouwen en ze vormen de momenten die we bewust of onbewust onthouden. Ze vormen onze karakters. Gebouwen maken indruk, verschillende indrukken op verschillende mensen

Anticiperen op mooie momenten

Architectuur is voor mij niet een jasje om het gebouw heen. Architectuur stopt niet bij de voordeur maar groeit van binnen naar buiten. De gevels zijn een direct resultaat van de interne functionaliteit. Daarom is iedere onderdeel van een gebouw belangrijk, van de omvang van de woonkamer, tot de deurgreep, omdat alles bij elkaar de sfeer beïnvloedt.

Architectuur is daarom voor mij de gebruiker helpen inzicht in zijn leven, in zijn functioneren, en in zijn wensen te verkrijgen, en deze, samen, in op maat ontworpen ruimtes te vertalen.

Architectuur is voor mij, samen met de gebruiker, het anticiperen van de mooie momenten die in een gebouw beleefd zullen worden. Samen ontwerpen is erg leuk!

Bekijk hieronder enkele van mijn projecten:

Huis Bierings

In de Vinex-wijk Leidsche Rijn in Utrecht proberen vele huizen zich te onderscheiden, maar dat is maar één woning echt gelukt. De smalle latten van Western Red Cedar waaruit het geheel is opgetrokken en de raamopeningen die als priemende ogen op de omgeving uitkijken, maken dat het ontwerp de aandacht trekt. Het silhouet verwijst naar het archetypische huis. Het is gelukt een strakke architectuur te realiseren die nergens aan kracht verliest dankzij de zorgvuldige detaillering.

Meer weten?

Huis IJburg

Het huis valt in deze wijk op door zijn bescheidenheid. De witte gevel is alleen op de begane grond geopend. Door dat enorme raam is echter nog niet veel van de woning te zien. Direct achter de glazen pui bevindt zich namelijk een ondiepe ruimte met alleen een trap naar boven. Het driehoekige raam en de trap zijn schuine lijnen die binnen overal terugkomen.

Meer weten?